10 barista tips om het perfecte kopje koffie te zetten

Thuis koffie drinken die net zo lekker is als in je favoriete koffietentje. Of zelfs nog beter! Denk je dat dat onmogelijk is? Smaak is erg persoonlijk. Daarom is het onmogelijk om hier voor iedereen gelijk het juiste koffierecept neer te zetten. Maar, met deze tips word jij een echte thuis-barista en kan je altijd genieten van jouw perfecte kopje koffie.
Of je nu een espresso drinker bent, een filterapparaat thuis hebt staan of elke dag je eigen verse boontjes maalt - er zitten voor iedereen wat tips tussen!
Tip 1: Heb geduld

Je kan vast niet wachten om zelf de lekkerste kopjes koffie te zetten… Maar we zullen er geen doekjes om winden: voor het perfecte kopje koffie heb je wat geduld nodig. Koffiezetten kun je eigenlijk wel een beetje vergelijken met thee maken: thee heeft tijd nodig om de smaken in het water te laten trekken. Zo haalt water ook de smaken uit gemalen koffiebonen. Bij verschillende zetmethodes komen verschillende tijden om de hoek kijken omdat er een andere maling en hoeveelheid wordt gebruikt. Vuistregel: hoe grover de maling, des te langer het duurt om de smaken eruit te halen. Daarom duurt een espresso zetten relatief kort, en moet je vaak een hele dag op je coldbrew wachten.

Tip 2: Meten is weten

Als je eindelijk dat perfecte kopje koffie hebt gezet, wil je dat later natuurlijk kunnen herhalen. Door een paar dingen te meten en bij te houden vind je vanzelf jouw ideale koffierecept. Je zult merken dat kleine verschillen in maling, hoeveelheid koffie/water, temperatuur en natuurlijk de koffie die je gebruikt, grote invloed kunnen hebben op het eindresultaat.

Tip 3: Hoe verser… hoe beter!

Verse koffiebonen is de geheim van een perfecte kopje koffie. Tien dagen na branding is de ‘sweet spot’ van koffie, dan is hij het allerlekkerst. Daarna gaat de smaak langzaam achteruit. Probeer dus eens op te zoeken wanneer je koffie gebrand is. De kwaliteit van je koffie gaat bovendien flink achteruit als het in aanraking komt met lucht. Bewaar je koffie daarom in een luchtdichte bus/doos/pot en op een koele en donkere plaats. Je hoort weleens dat je je koffie het beste in de koelkast kunt bewaren, maar wij hebben nooit bewijs gevonden dit de koffie ten goede komt. Keukenkastje is prima dus!

Tip 4: Zelf je koffiebonen malen

Jij wilt een kopje koffie dat ontploft van de smaak en aroma’s? Dan kun je het beste je eigen boontjes malen. Vers gemalen koffie geeft veel meer smaak en aroma af die verloren gaat als de koffie eenmaal gemalen is. Dus koffie die je gemalen koopt heeft al iets minder smaak. Investeer daarom vooral in een goede bonenmaler, voor een goede koffie is de maler zelfs nog belangrijker dan het apparaat! Of dat veel kost? Valt best mee hoor. Voor minder dan twee tientjes kun je al een handmolen kopen waarmee je eindeloos kunt experimenteren met de grofheid/fijnheid om het verschil te proeven.

Tip 5: Wat? Water!

Een espresso bestaat voor ongeveer 95% uit water. Het zal je daarom niet verbazen dat ook water de smaak van jouw kop koffie flink beïnvloedt. Mocht je thuis over gefilterd water beschikken, dan is dat – uiteraard – beter om te gebruiken. Dat bevat minder kalk en dat is beter voor je machine en beter voor jezelf. Gebruik bovendien nooit kokend water, dat verbrandt je koffie. Maar een te lage temperatuur zorgt ervoor dat je niet alle smaken uit de koffie haalt. De ideale temperatuur ligt rond de 93 graden, maar verschilt per zetmethode, dus check het even voor de jouwe en test er op los!

Barista tips | Vrouw giet melk opgeschuimde melk in Wakuli koffie kopje