Wat maakt specialty coffee special?

Wat maakt specialty coffee bijzonder? Waarom is het anders dan de doorsnee koffie? Is het de smaak, het effect, of hoe het wordt geproduceerd? Zoek het uit!

 

"Koffie is altijd koffie, waarom zou ik er zoveel om geven?"

"Als ik 's morgens wakker word, is het enige bijzondere waar ik om geef hoeveel cafeïne er in mijn kopje koffie zit."

 

Hoeveel van jullie hebben zo'n relatie met koffie?

Lieg niet tegen me; we weten allemaal dat de meesten van ons (zelfs voor een korte periode van hun leven) koffie hebben gedronken om er alleen maar energie van te krijgen.

 

Maar maak je geen zorgen! De schuld ligt niet uitsluitend bij jou. Integendeel, het grootste deel van de schuld ligt bij de koffie-industrie, die jarenlang generieke koffiemelanges in de schappen van de supermarkt heeft uitgestald zonder specificatie van herkomst of kwaliteit.

Gelukkig verandert er iets.

 

Maar erst, wat is koffie?

Koffie, het elixer van de goden, is de drank die de wereld aan het draaien houdt! Gemaakt van de magische bonen van de Coffea-plant, heeft het een smaak die niet te beschrijven valt en de cafeïne-kracht om je door de dag te helpen. Of je nu kiest voor een espresso, cappuccino of een simpele filterkoffie, het is een belangrijke compagnon in het leven van veel mensen, altijd klaar om hen te helpen bij het begin van de dag of een energie-boost tijdens een pauze.

 

Hoe verandert de koffiesector?

De hele koffiebranche is de laatste jaren inderdaad sterk veranderd en de consument heeft nu veel keuzemogelijkheden. In de schappen van de supermarkt zijn de gebruikelijke niet-identificeerbare melanges vervangen door koffie van één enkele oorsprong met meerdere certificeringen. Veel bars die vroeger alleen overgeëxtraheerde koffie verkochten, bieden nu meer origines koffie aan en naast de populaire espresso kunnen klanten kiezen uit vele extractiemethoden.

 

De koffiesector is vandaag het toneel van een uiterst interessant dualisme. Enerzijds wordt een aanzienlijk deel van de markt nog steeds gedekt door goedkope bulkkoffie. Anderzijds neemt de vraag naar premium koffie toe en is de groei van specialty coffee, vooral in landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zweden en Finland, indrukwekkend.

 

Dit betekent dat een groeiend aantal consumenten meer belangstelling krijgt voor de herkomst van de boon en het verhaal achter het kopje.

Laten we beginnen met de basis!

 

Wat zijn deze specialty koffies en wat onderscheidt ze van de koffie die we gewend zijn te drinken?

De term specialty coffee verwijst naar het hele proces van een hoogwaardige koffie van één enkele herkomst, van de teler tot de barista. De term werd in 1974 bedacht door Erna Knutsen in een rapport van het Tea & Coffee Trade Journal om de beste koffiebonen te beschrijven die in bepaalde microklimaten worden geproduceerd. Een paar jaar later formaliseerde de Specialty Coffee Association of America (SCAA) de definitie door het attribuut "specialiteit" toe te kennen aan alle koffiesoorten die 80 punten of meer krijgen op een schaal van 100 punten tijdens het cuppen (sensorische evaluatie van koffie).

 

Toch moeten we niet de fout maken te denken dat specialty coffee alleen maar een product is dat beter smaakt dankzij meer verfijnde productiepraktijken. specialty coffee is veeleer een langetermijnproject dat consistent kan bestaan wanneer alle betrokkenen in de koffiewaardeketen in harmonie samenwerken en een scherpe focus houden op normen en uitmuntendheid van boerderij tot kopje. Boeren, kopers, branders, barista's en consumenten zijn allemaal betrokken bij specialty coffee.

 

De boeren van specialty koffiebonen

De boeren zorgen vakkundig voor de kers van de koffie tijdens de rijping. De kopers selecteren alleen de beste groene bonen ter wereld. De branderij versterkt de noten van de korrel tijdens het hele brandproces. De barista besluit de klanten een uniek product aan te bieden en vertelt het verhaal achter het kopje. De consument kiest ervoor om een specialty coffee te drinken en steunt tegelijkertijd een toeleveringsketen die zowel de maatschappij als het milieu ten goede komt.

 

Specialty coffees bevorderen een nieuwe koffiemarkt die eerder gebaseerd is op samenwerking dan op transacties, een verbonden systeem waarin alle actoren wederzijds voordeel kunnen halen uit hun interacties.

 

Het verschil tussen specialty coffee en generieke koffie

Het belangrijkste verschil tussen specialty coffee en generieke koffie is dat bij de eerste meer en diepgaandere informatie aan de consument wordt meegedeeld, terwijl de laatste gehuld is in mysterie en vaagheid. Wanneer je naar een supermarkt gaat is de maximale informatie die je kunt krijgen de aanwezigheid van arabica of robusta in de melange, en als je geluk hebt vertellen ze je ook uit welk land de koffie komt.

 

De relaties in de sector specialty coffee zijn daarentegen gebaseerd op transparantie en respect, omdat men de wens en de trots heeft om de consument te vertellen waar de koffie vandaan komt en hoe deze is verbouwd en verwerkt. Regio van herkomst, oogstdatum, partijnummer en branddatum worden bij specialty coffee altijd vermeld.

 

De 11 criteria waar speciality coffee aan moet voldoen

In het algemeen zijn dit de 11 criteria waaraan koffie moet voldoen om de status van specialty te bereiken.

 1. Uitmuntende kwaliteit: Speciality coffee moet uitzonderlijke smaak en aroma hebben.
 2. Zuiverheid: Geen verontreinigingen of defecten in de koffie.
 3. Eerlijke handel: De koffieboer moet een eerlijke prijs krijgen voor de koffie.
 4. Traceerbaarheid: De herkomst van de koffie moet bekend zijn.
 5. Selectieve oogst: Alleen de meest rijpe en gezonde bonen moeten worden geplukt.
 6. Nauwkeurige verwerking: De verwerking van de koffie moet vakkundig en hygiënisch zijn.
 7. Verantwoorde landbouw: De productie van speciality coffee moet milieuvriendelijk zijn.
 8. Unique characteristics: Speciality coffee moet specifieke kenmerken hebben, zoals een regionale smaak.
 9. Consistente kwaliteit: Speciality coffee moet altijd dezelfde hoge kwaliteit hebben.
 10. Cupping scores: Speciality coffee moet hoge scores behalen bij het proeven ervan (cupping).
 11. Zorgvuldige bereiding: De bereiding van speciality coffee moet deskundig en met aandacht voor detail zijn.

  Wakuli en specialty coffee

  Bij Wakuli hebben we besloten vast te geloven in de markt van specialty coffee en in zijn vermogen om een sterke ecologische en sociale impact te hebben op degenen die hem produceren. Daarom geloven we dat de interpersoonlijke relaties die we hebben met onze producenten het belangrijkste zijn en om nog transparanter te zijn, vertellen we onze consumenten welke prijs wordt betaald aan de boer en aan iedereen die betrokken is bij de toeleveringsketen en vertellen we de producenten waar hun koffie terechtkomt voor welke prijs.

   

  Specialty coffee is niet alleen een hipster trend voor mensen die bereid zijn 3,5 euro te betalen voor een kopje koffie. Het kan het begin zijn van een revolutie in de koffiesector. Wij zijn ervan overtuigd dat koffiespecialiteiten belangstelling en educatie kunnen creëren voor de wereld van de koffie, waardoor mensen gaan begrijpen dat koffie geen eenvoudige handelswaar is, maar een complex product met een oneindig aantal kwalitatieve verschillen. Zo zullen steeds meer mensen van bedrijven meer transparantie en hogere kwaliteit eisen.

   

  Specialty coffees zijn niet de enige mogelijke richting, maar ze zullen zeker de weg banen naar een koffiemarkt met meer kwaliteit, sociale rechtvaardigheid en transparantie en dat is waar Wakuli voor staat.

   

  Word wakker! Koffie is veel meer dan de energie die het je geeft.

  Specialty coffee | Mocca Master op aanrecht naast Wakuli pakket en koffie kopje