Wat is het verschil tussen licht en donker gebrande koffiebonen?

Light Roast vs Dark Roast koffie. Welke moet u drinken?

Een vergelijking van smaken en nog belangrijker, welke is gezonder?

Als u regelmatig koffie drinkt, zult u merken dat er, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veel verschillende smaken en aroma's zijn.

Velen denken bij koffie aan "donker en bitter", maar dat is niet waar! Sommige smaken licht en citrusachtig. Andere diep en geroosterd. Sommige smaken naar ahornsiroop of pure chocolade of zelfs naar bloemen. Als het om koffie gaat, zijn er veel mysteries.

Maar de belangrijkste reden voor de verschillen in koffiesmaak, met name de intensiteit, ligt niet in de herkomst of het klimaat. De belangrijkste factor wordt bepaald door hoe de bonen werden gebrand.

Wat is het koffiebrandproces?

Koffiebranden is een cruciale stap in het maken van onze favoriete drank. Het verandert groene, onrijpe bonen in de heerlijke, geurige bonen die we allemaal kennen en waarderen. Het proces begint met het verhitten van de bonen, waardoor ze verkleuren en zachter worden. Daarna worden ze geroosterd om die specifieke smaak en geur te krijgen die we associeren met koffie.

Je vraagt zich misschien af wat het verschil is?

Er zijn verschillende manieren om te branden, van licht tot donker. Hoe donkerder de bonen, hoe meer smaak en bitterheid ze zullen hebben. Light roast bonen hebben meestal een zachtere smaak en een meer complexe smaak, terwijl dark roast bonen vaak een steviger en bittere smaak hebben. Dus, het koffiebranden is een belangrijke stap die bepaalt hoe jouw koffie smaakt en ruikt. Weet welke methode het beste bij jouw smaak past!

Light roast koffiebonen

Lichter gebrande koffie betekent gewoon dat de bonen minder tijd en hitte hebben gehad tijdens het roosteren. Hierdoor zijn ze lichter van kleur en milder van smaak, met meer van de natuurlijke smaken en geuren van de bonen behouden. Deze koffie is meestal zachter van smaak en heeft minder bitterheid dan donkerder gebrande koffie, met subtielere tonen. Kortom het is gewoon een mildere versie van de gebruikelijke koffie.

Medium roast koffiebonen

Medium gebrande koffie is koffie waarbij de bonen meer tijd en hitte hebben ondergaan tijdens het roosteren dan lichter gebrande koffie, maar minder dan donker gebrande koffie. Hierdoor hebben ze een mediumbruine kleur en een evenwichtige smaak, die beide tonen van natuurlijke smaken en aroma's van de oorspronkelijke bonen en de smaken en aroma's verkregen tijdens het roosteren bevat. Medium gebrande koffie heeft meestal een medium niveau van bitterheid en is een populaire keuze onder koffieliefhebbers.

Dark roast koffiebonen

Donker gebrande koffie betekent dat de bonen de max tijd en hitte hebben gehad tijdens het roosteren. Hierdoor zijn ze donkerbruin tot zwart en hebben ze een stevige, bittere smaak. Veel van de natuurlijke smaken en geuren van de bonen zijn verdwenen, maar de smaken en geuren die tijdens het roosteren zijn verkregen, zijn vaak intens. Dit is een go-to voor mensen die houden van een stevige, bittere kop koffie.

Kortom, dark roast blijft langer in de brander dan zijn lichtere tegenhanger en bereikt een hogere interne temperatuur. Hierdoor gaan de oorspronkelijke smaken van de boon verloren en worden ze bitterder en rokerig, in tegenstelling tot lichtere brandingen die veel van hun oorspronkelijke smaak behouden.

Wakuli Roast

Daarom branden wij lichter, zodat er meer smaakprofielen en verrassingen mogelijk zijn.

Maar dat is niet de enige reden! Uit een recente studie van het Journal of Medicinal Food uit Korea blijkt dat een lichtere branding veel gezonder is dan een donkerdere. Het team van onderzoekers analyseerde alle verschillende factoren in de verschillende brandstijlen, zoals het gehalte aan chlorogeenzuur, dat bekend staat als een effectieve antioxidant met hoge ontstekingsremmende kwaliteiten.

De studie richtte zich specifiek op Arabica-koffiebonen die werden gebrand in de lichte, medium en donkere stijl. Wat bleek: hoe lichter de koffie werd gebrand, hoe hoger het chlorogeenzuurgehalte.

  • Hoger chlorogeenzuur = hogere antioxiderende eigenschappen

Niet alleen dat, maar de lichte branding bleek ook beter te beschermen tegen ontstekingen en celschade dan de donker gebrande koffie.

Wat betekent dit voor je?

Het is bekend dat voedingsstoffen met veel antioxidanten beschermen tegen gezondheidsproblemen; terwijl stoffen met sterke ontstekingsremmende eigenschappen kunnen beschermen tegen chronische ziekten zoals hartziekten, kanker, diabetes en verschillende belangrijke neurologische ziekten.

Dus, als u de boon die je drinkt echt wilt proeven, terwijl je er een hogere voedingswaarde uithaalt, is een lichte branding zoals de onze de juiste keuze!

Licht gebrande koffiebonen - Wakuli pouches op tafel naast een kopje zwart koffie en koffiebonen