WAAROM WAKULI NIET WERKTMET CERTIFICATEN EN KEURMERKEN

Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ, EKO, EU-biologisch… Een kleine greep uit de ontelbare certificaten om jou te helpen om ‘eerlijke en duurzame’ koffie te kopen. Die certificaten hebben we bij Wakuli allemaal niet... Waarom niet, vraag jij je af?


Omdat wij geloven dat het allemaal veel beter kan in de koffie-industrie! Want kun je door het kopen van koffie met een keurmerk 100% zeker zijn dat jouw aankoop de lokale boeren en hun gemeenschap écht vooruit helpt?

WAAROM GEEN CERTIFICAAT OF KEURMERK?

Veel koffies prijken met een certificaat, als medaille op hun verpakking gespeld. Wij twijfelen absoluut niet aan de goede intenties van de certificaten, voor sommige boeren heeft het goede effecten. En het is zéker een goede start geweest om de noodkreet voor verduurzaming in de koffie-industrie te verspreiden. Maar Wakuli heeft gemerkt dat de certificaten niet genoeg verbetering voor de boeren en de natuur brengen. Het certificeren geeft namelijk geen garantie op verkoop, maar brengt wel hoge kosten met zich mee.

Yorick (co-founder en head of strategy & impact van Wakuli): ’Fairtrade was een goede eerste stap om de problemen in de koffiesector aan te kaarten. Maar het is niet genoeg. Boeren houden er vaak weinig aan over, terwijl zij wel degenen zijn die de dure investering moeten doen voor een certificaat. Daarnaast zegt het niks over de kwaliteit van de koffie, terwijl dat juist een belangrijke factor is om gezamenlijk vooruit te komen.’

HOE WERKEN BIJVOORBEELD FAIRTRADE CERTIFICATEN?

De kosten voor de Fairtrade certificaten verschillen per boerenorganisatie. Dat is onder andere afhankelijk van het type organisatie, het aantal boeren en het aantal producten dat zij verbouwen. Zij betalen een eenmalig startbedrag voor administratiekosten (à 525 euro) en daarnaast de ‘basiskosten’ voor het certificaat (1430 - 3470 euro). Als ze naast koffie bijvoorbeeld ook bananen verbouwen, betalen ze nog eens 180 euro per extra productsoort. Verwerken zij de producten zelf? Tel er dan nog een bedrag van 210-620 euro bij op. Dacht je dat dat het was? Nee, dan komen de controles pas, waar uiteraard ook voor betaald wordt. Blijkt de organisatie vervolgens niet te voldoen aan de eisen voor het certificaat? Dan waren alle investeringen in nieuwe apparatuur en werkprocessen voor niets...


In 2018 is maar 20% van de gecertificeerde koffie ook echt verkocht voor de prijs van gecertificeerde koffie. Voor de andere 80% van de gecertificeerde koffie ontvingen de boeren dus geen extra opbrengsten, terwijl er wel extra kosten waren. Conclusie: certificaten zijn duur, kosten veel tijd en geven geen garantie voor extra inkomsten. Ontvangen de boeren wel de extra inkomsten voor hun gecertificeerde koffie? Dan betekent dit nog steeds niet dat het geld op een goede manier geïnvesteerd wordt. Wordt het geld eerlijk verdeeld? Gaat het echt naar de boeren? En wordt het geïnvesteerd in duurzame bedrijfsvoering? In veel gevallen is er geen duidelijk plan voor deze extra inkomsten.


En hoewel wij absoluut niet tegen certificaten zijn kiest Wakuli voor directe handel met bevriende koffieboeren(coöperaties) - zonder certificaten. Dat vraagt om een andere kijk op de koffie-industrie…


JOIN DE KOFFIEREVOLUTIE!

One cup at a time

EEN KOFFIEREVOLUTIE!

De omstandigheden in de koffie-industrie zijn nog altijd erg slecht - ondanks de invoering van de certificaten. De winsten in de koffie-industrie worden super ongelijk verdeeld, waarbij de boer er het minst aan verdiend. En de lage wereldkoffieprijzen verslechteren de levensomstandigheden van de hardwerkende kleinschalige boeren nog meer, die worden namelijk algemeen op internationaal niveau vastgesteld. De kwaliteit van de koffie doet er niet toe, er is dus geen verschil in prijs voor goede en minder goede koffie. Dit heeft geleid tot de huidige situatie waarin boeren moeite hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. Investeren in een stabiel bedrijf of innovaties, daar hebben ze al helemaal geen geld voor. Dat is niet alleen schadelijk voor de boeren, maar ook voor de natuur. Dit alles zorgt ervoor dat het toekomstige bestaan van koffie in gevaar is...


Wakuli’s doel is om op holistische wijze te zorgen voor een duurzaam leefbaar inkomen voor kleinschalige boeren. Het gaat ons om het leveren van hoogwaardige, ethisch verhandelde koffie, geproduceerd in harmonie met de natuur.


DIRECT TRADE

Dit doen wij door direct te handelen met de boeren, ofwel Direct Trade. Direct Trade koffie komt dus direct van de boer vandaan, zonder onnodige schakels. In onze aanpak betekent directe handel dat alleen partijen die bijdragen aan de waarde van de koffie in onze keten worden opgenomen. De prijs die zij betaald krijgen is een eerlijkere weerspiegeling van de waarde die zij toevoegen aan de koffie. Door Direct Trade is de opbrengst van de koffie dus gelijkwaardig verdeeld door de gehele keten. De koffieboeren waarmee wij samenwerken krijgen hierdoor gemiddeld 2 tot 3 keer meer betaald dan bij supermarktkoffies.

EEN EERLIJKERE PRIJS

Wij gooien de koffiehandel op z’n kop: In plaats van boeren te laten betalen voor certificeringen die moeten zorgen voor eerlijke en duurzame koffie, betalen wij de boeren direct en altijd een hogere prijs. Klinkt best logisch, toch? Op die manier hebben de boeren een fatsoenlijke levensstandaard en daarnaast mogelijkheden om te investeren in duurzaamheid binnen hun bedrijf, vanaf het koffiezaadje tot het oogsten van de bonen. En dat doen wij liever niet eenmalig, maar op de lange termijn. We weten hoe de boeren hun koffie verbouwen, wat daarbij komt kijken en waar ze mee geholpen zijn. Deze partnerschappen ontstaan niet zomaar en we werken constant aan het versterken hiervan. De kwaliteit van de bonen staat centraal in de samenwerking; want hoe beter de bonen, hoe hoger de prijs die de boeren ervoor kunnen vragen. Door onze feedback op de kwaliteit van hun koffie kunnen zij blijven werken aan verbetering. En kan jij genieten van nog lekkerdere koffie!

GELIJKWAARDIGE PARTNERS

Een ander voordeel is dat wij kunnen zorgen voor transparantie en traceerbaarheid voor zowel jou als de boer. Bij elke koffie levering krijg je namelijk een kaartje met informatie over de boeren die jouw koffie geproduceerd hebben. Daarop laten we ook zien hoeveel meer de boeren hebben ontvangen. Aan de andere kant laten we de boeren zien wat wij met hun koffiebonen doen. Wij zien hen namelijk als gelijkwaardige partners. Op de ‘normale’ koffiemarkt hebben zij geen idee waar hun koffiebonen heen gaan… Vinden wij niet eerlijk!

Dus, vind jij ook dat koffie die verhandeld is met respect voor de koffieboeren en geproduceerd in harmonie met de natuur de standaard zou moeten zijn? En dat de opbrengsten op een eerlijkere, gelijkwaardige manier moeten worden verdeeld binnen de keten? Join dan onze koffierevolutie! Leuke bijkomstigheid: Wakuli koffie is ook nog eens héél lekker!


Wil je meer weten over eerlijkere prijzen voor koffie en de impact die Wakuli maakt? Ons impactteam heeft alle feiten voor je klaarstaan, dus stel gerust je vragen! Je kunt ons onder andere bereiken via coffee@wakuli.com of Whatsapp naar 0614834863.


YOUR TASTE BUDS

Om de echte smaak van koffie te proeven drink je straks de hoogste kwaliteit koffie met een cupping score van 82+. Alleen koffies met zo'n hoge score mogen de naam specialty coffee dragen. Die koffies branden we iets lichter, want de bijzondere smaken komen namelijk pas echt naar boven als je ze wat langer op een lagere temperatuur brandt.


En omdat je alle smaken het beste ervaart als de koffie vers is, sturen wij deze direct na branden op.

ONZE KOFFIE:

WAKULIBLEND

DISCOVERMONTHLY

SPICY ROBUSTA

WAKULI CUPS

100% arabica


Smooth all-rounder

Brazilië & Peru225 gram - € 5,99

450 gram - € 9,80

100% arabica


Exciting flavours

Maandelijks wisselend


225 gram - € 6,99

450 gram - € 11,50

100% robusta


Packs a punch

Indonesia

alleen via my.wakuli


225 gram - € 5,90
450 gram - € 9,99

100% composteerbaar


Brazilië, Peru,

Indonesië en Ethiopië

Geschikt voor een Nespresso® machine


40 cups - € 17,60

Combineren mogelijk

Bezoek- & postadres: Wakuli offices (HQ): Nieuwendammerdijk 530K, 1023 BX Amsterdam | Distribution center: De Dollard 30, 1454 AV Watergang Wakulimarket B.V. | KVK: 69148295 | coffee@wakuli.com | Whatsapp: +31 6 14834863 

 Copyright © 2021